Cultura

Cultura

Aldespy-Publicaciones

Aldespy-Publicaciones

11/16/2015

MOLI DE REFELET


Cultiu de l’arròs

L’arròs Moli de Rafelet prové d’arrossars propis de la família i de petits agricultors del Delta de l’ebre (Tarragona), on els supervisem el cultiu i els proporcionem la llavor certificada, de les varietats Bomba, Marisma,....

Al març comencem a preparar les terres, aixecant-les i airejant-les; després a l’abril, les anivellem, les abonem i es predisposen per a la entrada de l’agua. Una vegada les terres arriben al nivell òptim d’aigua, es sembra la llavor de l’arròs closca, de les varietats Bomba, Marisma... a principis de juny ja s’aprecia el color verd dels camps. 

A principis d’agost comencen a sortir les espigues d’arròs, primer de color verd i  a finals del mes, comencen a madurar les espigues de l’arròs Moli de Rafelet. Finalment a mitjans de setembre comença la sega de l’arròs.

S’ha de dir que el gra d’arròs càscara, quan es sega, té una humitat i per al seu emmagatzematge, s’ha de secar. El secat de l’arròs del Moli de  Rafelet, es realitza de forma natural i mitjançant l’escalfor del sol (escampant l’arròs a l’era).


Elaboració de l’arròs artesanal

Els nostres arrossos se seguen a mitjans de setembre (arròs en càscara) i després s’estenen al sol, per a secar el gra , tal com ho realitzaven els nostres avis.

L’arròs càscara sec arriba al moli, es sotmet a un procés de neteja i descascarat per a obtenir l’arròs integral i la closca d’arròs. A partir d’aquí l’arròs integral, es blanqueja mitjançant els tradicionals “cons d’esmeril”, on l’arròs passa d’arròs integral a blanc.

En aquest procés s’obté el cilindre d’arròs, arròs partit i l’arròs blanc. Seguidament es separen els grans partits dels grans sencers, mitjançant “besers” o les tradicionals coladores.

Finalment, l’arròs Molí de Rafelet s’envasa en saquets de roba que es cusen a mà, i després s’envasen al buit per a la seva conservació.
Es un arròs que no porta cap tractament químic per la seva conservació. Elaboració i envasat de l’arròs artesà ecològic Molí de Rafelet. Es un arròs que tant el seu cultiu, elaboració i envasat compleix la normativa del CCPAE i la CEE sobre agricultura ecològica- biològica- orgànica.

Arròs i salut

L’arròs de les varietats Bomba, Marisma, Reserva, tenen “sabor i gust a arròs”, per la seva elaboració i envasat artesanal, en un moli de l’any 1935, que a més es pot visitar.


L’arròs Moli de Rafelet es un arròs que des de la sega, fins al seu l’envasa’t, no portacap tractament químic de conservació(esterilització) del gra i tampoccap conservant afegit. Per això, l’arròs està envasat al buit.

Arròs blanc o semi-blanc: Es l’arròs, on desprès de treure-li la closca, se li treu el cilindre, per a passar de integral a semi-blanc. L’arròs Moli de Rafelet es un arròs molt digestiu i a mes té “un sabor i gust, a l’arròs d’abans”.

Arròs Integral: Es l’arròs, que únicament se li treu la càscara que envolta el gra. Disposa de moltes més vitamines i fibra que l’arròs blanc o semi-blanc; cal destacar la gran quantitat de vitamines del grup B i de fibra dietètica.

Arròs artesanal ecològic Molí de Rafelet, ja sigui semi-blanc o integral, es un arròs més saborós, es a dir “té un sabor i gust a l’arròs d’abans”; al estar elaborat i envasat de forma artesana.


Variatats d´Arròs

Arròs bomba artesanal

L’arròs Bomba Molí de Rafelet, es un arròs cultivat, elaborat i envasat en les terres del Parc Natural del Delta de l’Ebre; de collita pròpia limitada i de petits agricultors que els supervisem el cultiu.
Es un arròs amb una gran capacitat d’absorció de sabors, una gran resistència a l’empastat i el creixement del gra en la cocció es més del doble.
L’arròs Bomba Molí de Rafelet té una elaboració completament artesanal i un “sabor a arròs”, un gust excepcional; per estar elaborat en un moli artesà i no portar cap tipus de tractament químic de conservació. Per això, es troba envasat al buit, per a no perdre les seves propietats culinàries i conservar la qualitat d’arròs acabat d’elaborar.
Una vegada obert l’envàs o si el saquet perd el buit, amb el saquet de roba, s’ha deconservar l’arròs al frigorífic.  Això es molt important.
La cocció es de 10-12 minuts, es a dir, es cou de 3 a 4 minuts abans que la resta d’arrossos Bomba, mantenint totes les seves propietats. Hi ha que treure l’arròs al punt. Per a paelles necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs.
Especialment indicat per a paelles, arrossos secs, caldosos o melosos.
L’arròs Bomba integral Molí de Rafelet, necessita 3,5 gots de caldo per un d’arròs. La seva cocció esta entre 30-45 minuts.
Especialment indicat en paelles, ensalades...


Arròs Marisma artesanal

L’arròs Marisma Molí de Rafelet, es un arròs cultivat i elaborat en les terres del Parc Natural Delta de l’Ebre; de collita pròpia limitada i amb unes característiques culinàries excepcionals. Es recomana per arrossos caldosos i melosos, arròs amb llet ; també per a risottos. (Hi ha que treure l’arròs al punt)
L’arròs Marisma Molí de Rafelet té una elaboració completament artesanal i un “sabor a arròs”, un gust excepcional; al estar elaborat en un moli artesà i no portar cap tractament químic de conservació. Per això, està envasat al buit per a no perdre les seves propietats culinàries i conservar les qualitats d’arròs acabat d’elaborar.
Una vegada obert l’envàs o si el saquet perd el buit, amb el saquet de roba, s’ha deconservar l’arròs al frigorífic.  Això es molt important. 
La cocció es de 10-12 minuts, es a dir, es cou de 3 a 4 minuts abans que la resta d’arrossos, mantenint totes les seves propietats. Hi ha que treure l’arròs al punt. Per a paelles necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs.
L’arròs Marisma Integral Molí de Rafelet, necessita 3,5 gots de caldo per un d’arròs. La seva cocció esta entre 30-45 minuts.
Es recomana per a  paelles integrals, arròs bullit, ensalades,...

Arròs ecològic (BIO)

L’arròs Ecològic -orgànic Molí de Rafelet ha estat cultivat, elaborat i envasat, sense l’ús de cap producte de síntesis química, complint els paràmetres fixats pel CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica). Prové de petits agricultors de cultiu ecològic i elaborat artesanalment en un moli de fusta de l’any 1935, acreditat amb el segell del CCPAE, per a elaborar i envasar arròs ecològic.
Es recomana la seva utilització per a arrossos bullits, paelles, arrossos caldosos, melosos, ensalades, arròs amb llet ,... i per una cuina equilibrada i natural.
Disposem de:

Arròs ecològic -orgànic Semi-blanc Moli de Rafelet envasat en saquets de tela i després al buit en formats de 1kg i 2 kg.
També en sacs de 25kg.
Per a paelles necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs i el temps de cocció esta entre els 12-14 minuts; es a dir, es cou 4 minuts abans que la resta d’arrossos ecològics.


Arròs ecològic-orgànic Integral Moli de Rafelet integral, envasat en saquets de tela i després al buit en formats de 1kg i 2 kg. També en sacs de 25kg.
Per a paelles necessita 3,5 gots de caldo per un d’arròs i el temps de cocció esta entre els 30-45 minuts.
Arròs partit ecològic -orgànic Molí de Rafelet en sacs de 25 kg (sota comanda).



Arròs Carnaroli

Cultivat en el Parc Natural del Delta de l’Ebre, és un arròs amb una textura extraordinària, per preparar risottos.
Disponible en sacs de  5 kg. (sota comanda)

Arròs Reserva familiar

Es un arròs que el tindrem pròximament en la web.

Farina d’arròs

La farina d’arròs Molí de Rafelet, es una farina amb molts avantatges nutritives; La podem utilitzar per a fer tempures, arrebossar, espessir caldos i inclús rebosteria, es molt fina. Solament la tenen que provar per a apreciar els seus beneficis.
         
             ****************

Historia del museu de l’arròs




El Moli de Rafelet va ser fundat pel nostre pare D. Rafael Margalef Bertomeu, a l’any 1935-1940, amb el distintiu de “Collita Pròpia”.

Els germans Margalef la tercera generació, conserva el moli i el mateix procés d’elaboració, per a produir uns arrossos amb unes qualitats culinàries excepcionals.
Actualment, es l’únic Moli de fusta que queda al Delta de l’Ebre, amb un procés d’elaboració artesanal i tradicional. No obstant, en la seva essència, el procés d’elaboració del nostre moli de fusta, no ha variat, ja que encara segueix funcionant, com el primer dia.
Es sorprenent que la fricció de l’arròs aconsegueix separara aquest, de la seva càscara i amb uns simples fregaments, amb cons d’esmeril, es pot blanquejar.
Des de juliol de l’any 2008, la Generalitat de Catalunya, va guardonar el nostre moli d’arròs, com a “Museu de l’arròs Molí de Rafelet ”.

Objectius del museu de l’arròs

Els germans Margalef tenen com a objectiu mantenir l’únic moli artesanal d’arròs de l’any 1935, per a no perdre els procés industrial antic de l’arròs. D’aquesta manera tots els visitants que s’apropin a visitar el nostre moli, puguin comprendre el seu funcionament i el puguin comparar amb les instal·lacions modernes actuals.

Una de les nostres funcions més importants es la conservació del patrimoni industrial del Delta de l’Ebre, concretament pel que fa a la maquinaria d’elaboració de l’arròs; a més dels diferents objectes de molineria, de laboratori de l’època del estraperlo, propis del Moli de Rafelet

El molí de Rafelet segueix funcionant i elaborant l’arròs tal com ha fet sempre.

Visites guiades

Submergeixi’s en la historia de la elaboració d’arròs al Delta de l’Ebre, en la seva cultura, la seva tradició artesana i en un món de sensacions culinàries que desprèn l’arròs típic del Delta de l’Ebre: “l’arròs Molí de Rafelet”.

En les visites al moli de fusta, Molí de Rafelet, donem a conèixer el cultiu, el procés d’elaboració, l’envasa’t de l’arròs; així com, la seva conservació i les formes de cuinar, les varietats d’arròs Bomba, Marisma, ecològic,... als diferents plats típics, com: la paella, arròs a banda, arròs bullit, ensalades, rissotos, postres,...

Les visites es realitzen per a persones, grups, escoles, jubilats...
Per a visitar el Moli- Museu de l’arròs Molí de Rafelet, concertar visita :

teremargalef@moliderafelet.com

rafelmargalef@moliderafelet.com

Sant Roc,8
43480 DELTEBRE
(Tarragona)



No hay comentarios:

Publicar un comentario