Cultiu de l’arròs
L’arròs Moli de Rafelet prové d’arrossars propis de la
família i de petits agricultors del Delta de l’ebre (Tarragona),
on els supervisem el cultiu i els proporcionem la llavor certificada,
de les varietats Bomba, Marisma,....
Al març comencem a preparar les terres, aixecant-les i
airejant-les; després a l’abril, les anivellem, les abonem i es
predisposen per a la entrada de l’agua. Una vegada les terres
arriben al nivell òptim d’aigua, es sembra la llavor de l’arròs
closca, de les varietats Bomba, Marisma... a principis de
juny ja s’aprecia el color verd dels camps.
A principis d’agost
comencen a sortir les espigues d’arròs, primer de color verd i a
finals del mes, comencen a madurar les espigues de l’arròs Moli de
Rafelet. Finalment a mitjans de setembre comença la sega de l’arròs.
S’ha de dir que el gra d’arròs càscara, quan es sega, té
una humitat i per al seu emmagatzematge, s’ha de secar. El secat de
l’arròs del Moli de Rafelet, es realitza de forma natural i
mitjançant l’escalfor del sol (escampant l’arròs a l’era).
Elaboració de l’arròs artesanal
Els nostres arrossos se seguen a mitjans de setembre (arròs en
càscara) i després s’estenen al sol, per a secar el gra , tal com
ho realitzaven els nostres avis.
L’arròs càscara sec arriba al moli, es sotmet a un procés de
neteja i descascarat per a obtenir l’arròs integral i la closca
d’arròs. A partir d’aquí l’arròs integral, es blanqueja
mitjançant els tradicionals “cons d’esmeril”, on l’arròs
passa d’arròs integral a blanc.
En aquest procés s’obté el cilindre d’arròs, arròs partit
i l’arròs blanc. Seguidament es separen els grans partits dels
grans sencers, mitjançant “besers” o les tradicionals coladores.
Finalment, l’arròs Molí de Rafelet s’envasa en saquets de
roba que es cusen a mà, i després s’envasen al buit per a la seva
conservació.
Es un arròs que no porta cap tractament químic per la seva
conservació. Elaboració i envasat de l’arròs artesà ecològic
Molí de Rafelet. Es un arròs que tant el seu cultiu, elaboració i
envasat compleix la normativa del CCPAE i la CEE sobre agricultura
ecològica- biològica- orgànica.
Arròs i salut
L’arròs de les varietats Bomba, Marisma, Reserva, tenen “sabor
i gust a arròs”, per la seva elaboració i envasat artesanal, en
un moli de l’any 1935, que a més es pot visitar.
L’arròs
Moli de Rafelet es un arròs que des de la sega, fins al seu
l’envasa’t, no portacap tractament químic de
conservació(esterilització) del gra i tampoccap conservant afegit.
Per això, l’arròs està envasat al buit.
Arròs blanc o semi-blanc: Es l’arròs, on desprès de treure-li
la closca, se li treu el cilindre, per a passar de integral a
semi-blanc. L’arròs Moli de Rafelet es un arròs molt digestiu i a
mes té “un sabor i gust, a l’arròs d’abans”.
Arròs Integral: Es l’arròs, que únicament se li treu la
càscara que envolta el gra. Disposa de moltes més vitamines i fibra
que l’arròs blanc o semi-blanc; cal destacar la gran quantitat de
vitamines del grup B i de fibra dietètica.
Arròs artesanal ecològic Molí de Rafelet, ja sigui semi-blanc o
integral, es un arròs més saborós, es a dir “té un sabor i gust
a l’arròs d’abans”; al estar elaborat i envasat de forma
artesana.
Variatats d´Arròs
Arròs bomba artesanal
L’arròs Bomba Molí de Rafelet, es un arròs cultivat, elaborat
i envasat en les terres del Parc Natural del Delta de l’Ebre; de
collita pròpia limitada i de petits agricultors que els supervisem
el cultiu.
Es un arròs amb una gran capacitat d’absorció de sabors,
una gran resistència a l’empastat i el creixement del gra en la
cocció es més del doble.
L’arròs Bomba Molí de Rafelet té una elaboració completament
artesanal i un “sabor a arròs”, un gust excepcional; per estar
elaborat en un moli artesà i no portar cap tipus de tractament
químic de conservació. Per això, es troba envasat al buit, per a
no perdre les seves propietats culinàries i conservar la qualitat
d’arròs acabat d’elaborar.
Una vegada obert l’envàs o si el saquet perd el buit, amb
el saquet de roba, s’ha deconservar l’arròs al frigorífic.
Això es molt important.
La cocció es de 10-12 minuts, es a dir, es cou de
3 a 4 minuts abans que la resta d’arrossos Bomba, mantenint totes
les seves propietats. Hi ha que treure l’arròs al punt. Per a
paelles necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs.
Especialment indicat per a paelles, arrossos secs, caldosos o
melosos.
L’arròs Bomba integral Molí de Rafelet, necessita 3,5 gots de
caldo per un d’arròs. La seva cocció esta entre 30-45
minuts.
Especialment indicat en paelles, ensalades...
Arròs Marisma artesanal
L’arròs Marisma Molí de Rafelet, es un arròs cultivat i
elaborat en les terres del Parc Natural Delta de l’Ebre; de collita
pròpia limitada i amb unes característiques culinàries
excepcionals. Es recomana per arrossos caldosos i melosos, arròs amb
llet ; també per a risottos. (Hi ha que treure l’arròs al punt)
L’arròs Marisma Molí de Rafelet té una elaboració
completament artesanal i un “sabor a arròs”, un gust
excepcional; al estar elaborat en un moli artesà i no portar cap
tractament químic de conservació. Per això, està envasat al buit
per a no perdre les seves propietats culinàries i conservar les
qualitats d’arròs acabat d’elaborar.
Una vegada obert l’envàs o si el saquet perd el buit, amb
el saquet de roba, s’ha deconservar l’arròs al frigorífic.
Això es molt important.
La cocció es de 10-12 minuts, es a dir, es cou de 3 a 4 minuts
abans que la resta d’arrossos, mantenint totes les seves
propietats. Hi ha que treure l’arròs al punt. Per a paelles
necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs.
L’arròs Marisma Integral Molí de Rafelet, necessita 3,5 gots
de caldo per un d’arròs. La seva cocció esta entre 30-45 minuts.
Es recomana per a paelles integrals, arròs bullit,
ensalades,...
Arròs ecològic (BIO)
L’arròs Ecològic -orgànic Molí de Rafelet ha estat cultivat,
elaborat i envasat, sense l’ús de cap producte de síntesis
química, complint els paràmetres fixats pel CCPAE (Consell Català
de la Producció Agrària Ecològica). Prové de petits agricultors
de cultiu ecològic i elaborat artesanalment en un moli de fusta
de l’any 1935, acreditat amb el segell del CCPAE, per a elaborar i
envasar arròs ecològic.
Es recomana la seva utilització per a arrossos bullits, paelles,
arrossos caldosos, melosos, ensalades, arròs amb llet ,... i per una
cuina equilibrada i natural.
Disposem de:
Arròs ecològic -orgànic Semi-blanc Moli de Rafelet envasat
en saquets de tela i després al buit en formats de 1kg i 2 kg.
També en sacs de 25kg.
Per a paelles necessita 2,5 gots de caldo per un d’arròs i el
temps de cocció esta entre els 12-14 minuts; es a dir, es cou 4
minuts abans que la resta d’arrossos ecològics.
Arròs ecològic-orgànic Integral Moli de Rafelet integral,
envasat en saquets de tela i després al buit en formats de 1kg i 2
kg. També en sacs de 25kg.
Per a paelles necessita 3,5 gots de caldo per un d’arròs i el
temps de cocció esta entre els 30-45 minuts.
Arròs partit
ecològic -orgànic Molí de Rafelet en sacs de 25 kg (sota comanda).
Arròs Carnaroli
Cultivat en el Parc Natural del Delta de l’Ebre, és un arròs
amb una textura extraordinària, per preparar risottos.
Disponible en sacs de 5 kg. (sota comanda)
Arròs Reserva familiar
Es un arròs que el tindrem pròximament en la web.
Farina d’arròs
La farina d’arròs Molí de Rafelet, es una farina amb molts
avantatges nutritives; La podem utilitzar per a fer tempures,
arrebossar, espessir caldos i inclús rebosteria, es molt fina.
Solament la tenen que provar per a apreciar els seus beneficis.
****************
Historia del museu de l’arròs
El Moli de Rafelet va ser fundat pel nostre pare D. Rafael Margalef Bertomeu, a l’any 1935-1940, amb el distintiu de “Collita Pròpia”.
Els germans Margalef la tercera generació, conserva el moli i el mateix procés d’elaboració, per a produir uns arrossos amb unes qualitats culinàries excepcionals.
Actualment, es l’únic Moli de fusta que queda al Delta de
l’Ebre, amb un procés d’elaboració artesanal i tradicional. No
obstant, en la seva essència, el procés d’elaboració del nostre
moli de fusta, no ha variat, ja que encara segueix funcionant, com el
primer dia.
Es sorprenent que la fricció de l’arròs aconsegueix separara
aquest, de la seva càscara i amb uns simples fregaments, amb cons
d’esmeril, es pot blanquejar.
Des de juliol de l’any 2008, la Generalitat de Catalunya, va
guardonar el nostre moli d’arròs, com a “Museu de l’arròs
Molí de Rafelet ”.
Objectius del museu de l’arròs
Els germans Margalef tenen com a objectiu mantenir l’únic moli
artesanal d’arròs de l’any 1935, per a no perdre els procés
industrial antic de l’arròs. D’aquesta manera tots els visitants
que s’apropin a visitar el nostre moli, puguin comprendre el seu
funcionament i el puguin comparar amb les instal·lacions modernes
actuals.
Una de les nostres funcions més importants es la conservació del
patrimoni industrial del Delta de l’Ebre, concretament pel que fa a
la maquinaria d’elaboració de l’arròs; a més dels diferents
objectes de molineria, de laboratori de l’època del estraperlo,
propis del Moli de Rafelet
El molí de Rafelet segueix funcionant
i elaborant l’arròs tal com ha fet sempre.
Visites guiades
Submergeixi’s en la historia de la elaboració d’arròs al
Delta de l’Ebre, en la seva cultura, la seva tradició artesana i
en un món de sensacions culinàries que desprèn l’arròs típic
del Delta de l’Ebre: “l’arròs Molí de Rafelet”.
En les visites al moli de fusta, Molí de Rafelet, donem a
conèixer el cultiu, el procés d’elaboració, l’envasa’t de
l’arròs; així com, la seva conservació i les formes de cuinar,
les varietats d’arròs Bomba, Marisma, ecològic,... als diferents
plats típics, com: la paella, arròs a banda, arròs bullit,
ensalades, rissotos, postres,...
Les visites es realitzen per a persones, grups, escoles,
jubilats...
Per a visitar el Moli- Museu de l’arròs Molí de Rafelet,
concertar visita :
teremargalef@moliderafelet.com
rafelmargalef@moliderafelet.com
Sant Roc,8
43480 DELTEBRE
(Tarragona)
No hay comentarios:
Publicar un comentario